به گزارش راهبرد معاصر؛ علی محتشمی متخصص اطفال درباره افسردگی در کودکان اظهار کرد: افسردگی بیماری است که علت آن میتواند ژنتیکی، روان شناختی، زیستی یا محیطی باشد.
وی بیان کرد: ناامیدی، خشم، درماندگی، اضطراب، نوسانات خلقی، احساس گناه و غمگین بودن از نشانههای عاطفی در کودکان است علاوه بر این بههم خوردن ساعات خواب، بیاشتهایی یا خوردن افراطی، یبوست، افزایش و کاهش وزن از نشانههای جسمی در کودکان است،
محتشمی بدون دلیل گریهکردن، کنارهگیری از دوستان، سریع خشمگین شدن و کاهش انگیزه را هم از نشانههای رفتاری در کودکان افسرده به شمار آورد و گفت: نشانههای تخریبگرایانه مانند خود را سرزنشکردن، احساس بازنده بودن، امیدوار نبودن به آینده و بلاتکلیفی هم از دیگر نشانه های کودک افسرده است.
این متخصص اطفال ادامه داد: هریک از عوامل ذکر شده میتواند هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان منجر به بروز افسردگی شود؛ در صورتی که علت افسردگی ژنتیکی باشد باید به اختلاف سطح هورمونها و مواد بیوشیمیایی بدن توجه کرد و در عوامل روان شناختی به رابطه والدین و کودک و همین طور به حالات روحی و روانی پدر و مادر توجه کرد.
محتشمی با اشاره به اینکه افسردگی به معنای فقدان یا از دست دادن است، گفت: کودکان افسرده، فرد، محیط یا چیزی دوست داشتنی را از دست دادهاند یا آن را هرگز به دست نیاوردهاند؛ حتی بعضی از روانکاوان افسردگی را معادل عزاداری دانستهاند و عنوان کردهاند که کودک افسرده برای از دست دادن شخص یا چیزی عزیز و دوست داشتنی، گویی عزاداری میکند.
وی تشریح کرد: شاید در پارهای موارد به نظر میرسد که کودک چیزی را از دست نداده است اما مسلما در بین چیزهایی که دارد فقدان چیزی را احساس میکند برای مثال کودک مادر دارد، ولی مادر دلخواهش نیست یا پدر دارد، اما پدر دلخواهش نیست، این گونه مضامین هم به عنوان فقدان سمبلیک مطرح هستند و موجب افسردگی میشوند.
این متخصص اطفال یادآوری کرد: گاهی رفتار والدین از نوع آزاردهنده، تحقیرکننده و مقایسه کننده است که حالات افسردگی را در کودک به وجود میآورد، در پارهای از موارد هم مادر خود افسرده است و کودک بر اثر مجاورت با او ناخواسته تمامی حالات وی را دریافت میکند، به طور کلی چنانچه محیط زندگی کودک مطلوب نباشد و نیازهایش برطرف نشود خطر افسردگی برای او وجود دارد.
منبع: باشگاه خبرنگاران